Republika e Kosovës
Ministria e Tregtisë dhe Industrisë
Standardizim   

SK EN ISO 4498:2012

Shtëpi » Standardizim » SK EN ISO 4498:2012
SK EN ISO 4498:2012
Status: Published
Gjuha: English
Faqe: 27
Publikuar: 2012-11-09
Regjistri Kombëtar:
Botim:
Standardet ndërkombëtare që kanë lidhje
This standard is identical to:
EN ISO 4498:2010
CEN/SS M11
Çmim: 28 €Titulli Shqip

Materiale metaloqeramike, me përjashtim të lidhjeve të forta -Përcaktimi i fortësisë dhe mikrofortesise së dukshme

Titulli Anglisht

Sintered metal materials, excluding hardmetals - Determination of apparent hardness and microhardness (ISO 4498:2010)

Scope Shqip

Asnjë informacion i shtuar.

Scope Anglisht

ISO 4498:2010 specifies methods of hardness testing of sintered metal materials, excluding hardmetals. Procedure 1 determines the apparent hardness of the whole material. Procedure 1 applies to sintered metal materials which have either not been subjected to any heat treatment, or which have been heat treated in such a way that the hardness is essentially uniform to a depth of at least 5 mm below the surface, applies to the surfaces of sintered metal materials which have been treated in such a way that the hardness is not uniform in the section to a depth of 5 mm below the surface, therefore applies to materials in which the hardness is obtained essentially by surface enrichment by carbon, or by carbon and nitrogen (for example, by carburizing, carbonitriding, nitrocarburizing or sulphidizing), and applies to materials which have been induction hardened. Procedure 2 determines the microhardness of the metal phase. Procedure 2 applies to all types of sintered metal materials, is used, in particular, to determine the hardness profile of case‑hardened or carbonitrided materials in accordance with the method described in ISO 4507, and also applies to any sintered metallic materials which have been subjected to surface treatments such as electrodeposited plating, chemical coating, chemical vapour deposition (CVD), physical vapour deposition (PVD), laser, ion bombardment, etc. To determine the microhardness of treated surfaces, Procedure 2 applies.

Komitetet Teknike

ICS

Direktivë

Asnjë informacion i shtuar.

Veprim Kombëtar

Asnjë informacion i shtuar.