Republika e Kosovës
Ministria e Tregtisë dhe Industrisë
Standardizim   
Faza: 20 - Preparatory stage
Filloj: 2022-02-28
Mbaroj: 2022-02-28

Standardet ndërkombëtare që kanë lidhje
This standard is identical to: EN 13598-1:2020 CEN/TC 155

Titulli Shqip

Sistemet e tubacioneve plastike për drenazhimin/kullimin pa presion nën tokë dhe sistemin e kanalizimit të ujërave të zeza pa presion -Polivinilkloridi i paplastifikuar (PVC -U) polipropileni (PP) dhe polietileni (PE) -Pjesa 1 : Specifikimet për aksesorët e pajisjeve

Titulli Anglisht

Plastics piping systems for non-pressure underground drainage and sewerage - Unplasticized poly(vinyl chloride) (PVC-U), polypropylene (PP) and polyethylene (PE) - Part 1: Specifications for ancillary fittings and shallow chambers

Scope Shqip

Asnjë informacion i shtuar.

Scope Anglisht

This document specifies the definitions and requirements for ancillary fittings and shallow chambers installed underground in non-pressure drainage and sewerage systems and manufactured from unplasticized poly(vinyl chloride) (PVC-U), polypropylene (PP), polypropylene with mineral modifier (PP-MD) or polyethylene (PE) intended for use for: - non-pressure underground drainage and sewerage outside the building structure (application area code "U", and - non-pressure underground drainage and sewerage for both buried in ground within the building structure (application area code "D" and outside the building structure. This is reflected in the marking of products by "U" and "UD". It also covers the jointing of the ancillary fittings and shallow chambers to the pipework system. The ancillary fittings covered by this standard are the following: - sealed access fittings; - rodding point covers; - rodding tees; - mechanical saddles. Ancillary fittings according to this document are intended for use in pedestrian areas, except rodding tees and mechanical saddles which can also be used in vehicular trafficked areas. NOTE 1 Pedestrian areas are as defined in EN 124 1. Ancillary fittings can be installed to a maximum depth of 6,0 m from ground level, with the exception of rodding point covers. Shallow chambers according to this document are intended for use in private drains located in pedestrian areas above the ground water table, to a maximum depth of 2,0 m from ground level to the invert of the main channel. This document covers shallow chambers with flow profile bases, and their joints to the piping system. NOTE 2 Manholes and inspection chambers are specified in FprEN 13598-2 [1]. Ancillary fittings and shallow chambers complying with this document also comply with the general requirements given in EN 476. Ancillary fittings and shallow chambers can be manufactured by various methods e.g. injection moulding, rotational moulding, spiral winding or fabricated from components made to other standards. NOTE 3 Products complying with this document can be used with pipes, fittings and other components conforming to any of the plastics products standards listed in Clause 2, providing their dimensions are compatible. NOTE 4 Products complying with this document can be installed in underground applications without additional static calculation. NOTE 5 Ancillary fittings and shallow chambers can be subject to national safety regulations and / or local provisions.

Komitetet Teknike


ICS


Direktivë

Asnjë informacion i shtuar.

Veprim KombëtarDokumentët që kanë lidhje

Ju duhet të jenë anëtarë të komitetit teknik që të keni akses në dokumentet e projektit. Nëse ju jeni një anëtarë të këtij komiteti teknik që ju duhet të identifikoheni për të parë dokumentet.

Llogaria ime